Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Kylmä vesi vanhin voitehista?
Kylmä vesi vanhin voitehista?

Kylmä vesi vanhin voitehista?

Talviuinnin suosio kasvaa ­kohisten. Ei ihme, sillä sen tuomat hyödyt ovat vertaansa vailla.

Avantouinti tarkoittaa yleensä 30–60 sekunnin pituista pulahdusta tai uiskentelua jäähän sahatulla avovesialueella. Talvi- tai kylmäuinnista puhutaan, kun jäättömässä vesistössä uidaan alle kymmenasteisessa vedessä. Talviuintikausi alkaa Suomessa yleensä lokakuussa ja päättyy toukokuussa.Suosittua matalan kynnyksen terveysliikuntaa voi harrastaa sille erityisesti varatussa uimapaikassa tai tutussa turvallisessa rannassa luonnonvesissä. Se on helppo aloittaa, ei maksa maltaita eikä vaadi paljon aikaa. Uimassa voi käydä milloin tahansa.

Talviuinti on myös sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfulnessia.

Varusteiksi riittävät uima-asu, talviuintijalkineet ja -hansikkaat, lämmin päähine ja lämmintä juotavaa uinnin jälkeen.

Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset hoitivat kylmällä vedellä sairauksiaan. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Myönteisten terveysvaikutusten säilyminen edellyttää säännöllistä harrastamista kaksi kolme kertaa viikossa.

Suomen Ladun 2021 syksyllä toteutetun talviuintikyselyn tulosten mukaan 66 prosenttia vastaajista koki mielenvirkeytensä parantuneen ja stressin vähentyneen. 50 prosenttia koki flunssien vähentyneen.

iso noora shingler pysty

Noora Shinglerin ­vakiovarusteet kylmäuinneilla ovat talviuintijalkineet, -hansikkaat ja ­päähine. Kuvaus­hetkellä mukana oli myös takki ja lämmintä juotavaa.

Miksi kylmään kylpyyn?

  • Nuoret ja työikäiset - lisää voimaa arkeen
  • Vaihdevuosi-ikäinen -  helpottaa kuumien aaltojen tuntemuksia
  • Reumaattisesti sairas -  vähentää kipuja
  • Alavireinen, masentunut -  kohentaa mielialaa
  • Urheilija - helpottaa palautumista rankan suorituksen jälkeen

Lähteet: Liikuntatieteellinen Seura, Suomen Latu