Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Kysy Vedestä!
Kysy Vedestä!

Kysy Vedestä!

Miten varaudun vesikatkoon? 

Vedenjakelu voi olla katkaistu suunnitellusti ja talokohtaisesti. Lisä­tietoja saat omalta huoltoyhtiöltä.

Kaikissa alueellisissa vedenjakelun häiriötilanteissa, tarkasta paikallisen vesilaitoksen verkkosivut. Sieltä saat tietoa voimassa olevista vedenjakelunhäiriöistä.

Yli vuorokauden mittaisissa vesihuollon häiriötilanteissa järjestetään usein varavedenjakelu, muuta olisi hyvä, jos kotoa löytyisi varmuuden vuoksi muutama litra kaupasta ostettua pullovettä.
Ihminen tarvitsee päivittäin noin kaksi litraa puhdasta juomavettä. Lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon ja hygieniaan. Kokonaisvedentarve on yksi kaksi ämpärillistä henkeä kohti vuorokaudessa.
Varaudu pidempään vesikatkoon kannellisilla astioilla tai kanistereilla, joilla voi noutaa vettä esimerkiksi vedenjakelupisteistä. Kysy, tarvitseeko joku apua naapurissasi tai lähipiirissäsi veden kuljettamisessa. Muista, että WC:n voi vetää vain kerran. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet. Käytetty pussi lajitellaan sekajätteeseen.

Lähde: 72tuntia.fi

Miten estän putkia jäätymästä kovilla pakkasilla?

Ennaltaehkäisy on paras keino estää putkien jäätyminen. Kytke viimeistään pakkasten alkaessa jäätymistä ehkäisevät sähköiset lämmityslaitteet päälle. Tällaisia ovat muun muassa termostaatilla varustettu lämpöpuhallin tai sähköpatteri sekä putken päälle kierrettävä sulanapitokaapeli.

Myös vesiputken sisään voi asennuttaa sähkölämmityskaapelin.

Suojaa maassa olevat putket etenkin, jos ne ovat jäätyneet aikaisempina vuosina. Lumi on hyvä eriste, mutta tarvittaessa suojaksi voi lumen lisäksi laittaa muutakin eristemateriaalia.

Eristä huolellisesti myös kohta, jossa on putken läpivienti rakennukseen ja ainakin ne vesiputken osat, jotka sijaitsevat kylmissä tai pakkasilmalle alttiissa tiloissa.

Tarkista vesimittaritilan lämpötila laitteen vierestä. Esimerkiksi ­kellarissa seinän vieressä lämpötila voi laskea pakkasellekin. Pienitehoinen pakkasvahti auttaa pitämään lämpötilan plussalla ja on edullinen varokeino. Vaihtoehtoisesti voit käyttää lämmityskaapelia tai muuta erillistä sähkölämmitintä.

Varmista, että varastoissa tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnolla on riittävä peruslämpö, mikäli niissä on vesikalusteita tai vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä.

Lähde: motiva.fi