Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Martat vinkkaavat käyttämään ekosiivoukseen ruokasoodaa, sokeria, sitruunaa ja etikkaa isoäitien tapaan.

Näin vähennät omaa kemikaali­kuormitustasi

Omilla valinnoilla voi ­pienentää viemärien kautta vesistöön ­päätyviä kemikaaleja.

Erästä puhdistusainetta mainostettiin aikoinaan niin tehokkaana, että se räjäyttää lian pois. Nykyisin kehotetaan välttämään liian tehokkaita antibakteerisia aineita, kloorattuja desinfiointiaineita ja liuottimia, sillä ne ovat haitallisia paitsi terveydelle myös ympäristölle.

Siivouksessa on hyvä käyttää mahdollisimman vähän kemikaaleja, puhdistaa paikkoja ensin miedolla puhdistusaineella ja siirtyä vahvempaan vain kaikkein sitkeimmän lian kohdalla. Desinfioivia aineita voi käyttää wc-tiloissa, mutta keittiössä ne eivät ole aina tarpeen.

Ympäristömerkki siivous-, pyykinpesu- ja astianpesuaineissa takaa muun muassa sen, että tuotteiden valmistuksessa ei ole käytetty vaarallisimpia kemikaaleja, kuten klooriyhdisteitä.

Pyykinpesutottumuksilla on väliä

Noin kaksi kolmasosaa tekstiileistä aiheutuvasta ympäristökuormituksesta syntyy niiden pesun ja huollon yhteydessä. Loppukolmannes syntyy kuitujen, tekstiilien ja vaatteiden tuotantoprosesseissa.

Pienennä pyykinpesun ympäristökuormaa pesemällä vaatteita vasta, kun ne ovat oikeasti likaisia. Käytä ympäristömerkittyjä tuotteita ja noudata annosteluohjeita. Moni on jo vaihtanut huuhteluaineen pyykkietikkaan, joka on biohajoava luonnontuote.

Viemäri tukossa?

Viemärinavausaineet yleensä tehoavat tukoksiin, mutta sisältävät syövyttäviä kemiallisia aineita. Vaihtoehtoina on käyttää avaamiseen ruokasoodaa ja etikkaa. Huuhtele viemäriä pari minuuttia mahdollisimman kuumalla vedellä. Kaada viemäriin desi ruokasoodaa ja heti perään kaksi desiä väkiviinietikkaa. Anna seoksen vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja huuhtele lämpimällä vedellä. Perinteinen viemäripumppu toimii ilman mitään aineita.

Huomioi millä peset autoasi

Auton pesemisessä käytetään usein liuottimia sisältäviä pesuaineita, jotka eivät hajoa luonnossa. Kotipihassa menopelin voi pestä vain aineilla, jotka hajoavat ympäristössä. Jos autoa ei saa puhtaaksi ilman liuottimia sisältäviä pesuaineita, vie se autopesulaan.

Auton pesupaikkaa säätelevät kunnan ympäristömääräykset; pesuvesiä ei saa johtaa puhdistamattomina vesistöön tai pohjavesialueella maaperään. Tätä on vaikea välttää, sillä hulevedet ohjataan katujen viemäreiden kautta lähes poikkeuksetta puhdistamatta luontoon.

Lähteet:
ympäristönyt.fi, Kodin kemikaaliopas

iso kemikaalikuorma2