Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Tunnista viemärin pahikset
Tunnista viemärin pahikset

Tunnista viemärin pahikset

Viemärin kannalta hyviksiä ovat tiski- ja pesuvesi, vessapaperi ja ihmisen jätökset. Rasvat, roskat ja kemikaalit ovat pahiksia, joita viemäri ei hävitä vaan siirtää ongelmaksi muualle.

Kotona näkyvin haitta pahiksista on viemärin tai pytyn tukkeutuminen, mutta niiden vaikutus ulottuu paljon pidemmälle. Kiinteiden roskien poisto vaatii jätevedenpuhdistamolla paljon ylimääräistä työtä, josta aiheutuvat kustannukset heijastuvat jätevesimaksuihin. Osa kemikaaleista jatkaa puhdistamolta matkaansa lähes muuttumattomina vesistöön, sillä prosessit on suunniteltu poistamaan fosforia, typpeä ja eloperäistä ainesta, ei muuta. Suosi siis hyviksiä, älä laita viemäriin mitään sinne kuulumatonta.

Joulu lähestyy, ja monissa kodeissa paistuu kinkku. Laita nestemäinen rasva suljetussa purkissa sekajätteeseen tai jähmetä se ja laita biojätteeseen. Jo useana vuonna K-marketeissa on kerätty jouluruokien paistinrasvoja ja toimitettu jalostettavaksi uusiutuvaksi dieseliksi. Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. Nestemäiset elintarvikkeet, kuten keitot, juomat, kiisselit ja vellit, voit kaataa viemäriin ilman “sattumia”.

  • Lemmikkien hiekat ja kuivikkeet kuuluvat sekajätteeseen.
  • Vie maalit, tärpätit, öljyt, bensat, lakat, myrkyt ja raskasmetallit vaarallisten jätteiden keräyspaikkaan.
  • Sijoita vessaan roska-astia, jonne laitat hiukset, tamponit, terveyssiteet, pikkuhousunsuojat, vaipat, pumpulipuikot, käsipyyhe­paperit, pumpulin, meikinpoistoliinat ja kondomit. Tyhjennä astia sekajätteeseen.
  • Palauta vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan eteenpäin asianmukaisesti hävitettäväksi.

Huom. Jokainen kunta lajittelee jätteensä hieman eri tavalla riippuen hyötykäyttöasteesta, joten tutustu oman jätehuoltolaitoksesi lajitteluohjeisiin.

Lähde: Pytty.fi