Suomalaista vesiosaamista viedään Vietnamiin
Kaakkois-Aasian Vietnamissa on toteutettu Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) koordinoimia vesialan hankkeita, joissa on selvitetty tekopohjaveden tuottamisen edellytyksiä paikallisilla vesilaitoksilla.
Vietnamiin on viety suomalaista vesiosaamista, joka on huippuluokkaa maailmassa ja potentiaalinen vientituote.
– Suomalaisella vesiosaamisella on Vietnamissa valtavan hyvä maine. Meillä Suomessa on paljon osaamista ja tietämystä siitä, miten tuottaa tekopohjavettä kestävästi ja turvallisesti, kertoo GTK:n johtava asiantuntija Jaana Jarva.
Tekopohjavettä tuotetaan siten, että maahan imeytetään kerättyä sade- tai pintavettä. Maaperä suodattaa vedestä epäpuhtauksia, jolloin saadaan luontaisen pohjaveden kaltaista tekopohjavettä. Oikein toteutettuna tekopohjavesi on ympäristöystävällinen, toimintavarma ja kustannustehokas tapa turvata ympärivuotinen vesihuolto muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa.
Vietnam on yksi maista, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkein rajuimmin. Suomen kokoisen maan alueella asuu lähes 100 miljoonaa ihmistä, ja väestömäärän ennustetaan vielä kasvavan. Sadekaudella Vietnamissa sataa paljon, mutta ilmastonmuutoksen myötä kuiva kausi on entistä vähäsateisempi ja paikoin myös pidempi.
– Tekopohjaveden avulla sadevesi saadaan talteen, jotta sitä on käytettävissä ympäri vuoden. Pohjavesi on myös turvassa ilmansaasteilta paremmin kuin pintavesi, ja sen puhdistamisessa tarvitaan vähemmän kemikaaleja, Jarva kuvailee.
Tekopohjavesiosaamista on viety Vietnamiin Geologian tutkimuskeskuksen Viet MAR ja ProMAR-hankkeissa, joita ovat rahoittaneet Suomen ulkoministeriö ja Business Finland. GTK:lla on käynnissä vesialan yhteistyöhankkeita myös Nepalissa, Kirgisiassa, Uzbekistanissa ja Keniassa.