Suomessa riittää puhdasta vettä
Vaikka suuressa osassa maailmaa kärsitään pahenevasta vesipulasta, Suomessa raikasta juomavettä on tarjolla yllin kyllin. Suomen vesivarat ovat väestöön nähden runsaat, ja myös vesihuolto toimii erinomaisesti. Ilmastonmuutos tuo silti tulevaisuudessa haasteita myös Suomen vesihuollolle.
Toisin kuin monissa muissa maissa, Suomessa puhdasta ja raikasta juomavettä voi ottaa suoraan hanasta. Vettä myös riittää kaikille, eikä sen käyttöä tarvitse säännöstellä. Onko Suomessa siis erityisen hyvät vesivarat vai erityisen hyvä vesihuolto?
Vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta maa- ja metsätalousministeriöstä toteaa, että vastaus on molempia.
– Meillä on maailman mittakaavassa todella runsaat ja puhtaat vesivarat. Toisaalta Suomen vesihuolto on erittäin laadukasta ja toimivaa, mistä kuuluu kiitos kunnille ja vesihuoltolaitoksille.
Suurin osa julkisten vesilaitosten jakamasta talousvedestä on pohjavettä, joka on juomakelpoista lähes sellaisenaan. Loput talousvedestä tehdään pinta- eli järvivedestä, joka on Suomessa laadultaan pääasiassa erinomaista tai hyvää. Kun vettä ei tarvitse käsitellä talousveden valmistuksessa kovin paljon, siinä säilyy luonnollinen, raikas maku.
Pinta- eli järvivesi on Suomessa laadultaan pääasiassa erinomaista tai hyvää.
Vertan mukaan suomalaisissa vesilaitoksissa tehdään ammattimaista työtä sen eteen, että puhdasta vettä riittää kaikille vuoden jokaisena päivänä. Myös riskejä hallitaan aktiivisesti, jotta juomavesi olisi varmasti turvallista.
Suomen vesihuoltoverkosto on kansainvälisesti vertaillen vielä nuorta, koska kaupungistuminen tapahtui meillä melko myöhään. Seuraavina vuosikymmeninä entistä suurempi määrä verkostoa tulee kuitenkin käyttöikänsä päähän.
Verta kehottaakin kuluttajia varautumaan siihen, että vesimaksut nousevat jonkin verran tulevina vuosina, koska vesilaitokset tarvitsevat rahaa verkoston uudistamiseen ja ylläpitoon.
– Infran kunnossapitoa ja korjausta pitää tehdä vesilaitoksilla suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti, jotta kerralla ei tule liian suuria investointitarpeita. Nämä kustannukset katetaan meidän jokaisen maksamilla vesimaksuilla, hän muistuttaa.
– Suomessa on maailman mittakaavassa todella runsaat ja puhtaat vesivarat, kertoo vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta.
Viileässä vettä haihtuu vain vähän
Mistä sitten johtuu, että juuri Suomessa vesivaroja on tarpeeseen nähden niin runsaasti?
Apulaisprofessori Miina Porkka Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitokselta kertoo, että Suomessa sataa melko paljon siihen nähden, paljonko vettä haihtuu.
– Sademäärät eivät ole poikkeuksellisen suuria, mutta viileässä ilmastossa vettä ei haihdu kovin paljon. Lisäksi väestö on meillä suhteellisen pieni vesimäärään nähden, hän selittää.
Suomen maa-alasta noin kymmenen prosenttia on makeita pintavesiä. Lisäksi Suomessa on paljon hiekasta ja sorasta muodostuneita harjuja, jotka ovat otollisia pohjaveden muodostumiselle.
Uusiutuvista vesivaroista käytetään Suomessa vain noin kolme prosenttia vuodessa, kun monissa muissa maissa osuus on kymmeniä prosentteja. World Water Councilin ja Britannian Centre for Ecology and Hydrologyn kehittämän vesiköyhyysindeksin mukaan Suomi onkin veden suhteen yksi maailman rikkaimmista maista. Indeksin laskemisessa otetaan huomioon paitsi vesivarojen määrä, myös vesihuollon kattavuus sekä veden käytön tehokkuus ja ekologinen kestävyys.
Suomessa sataa melko paljon siihen nähden, paljonko vettä haihtuu.
Vaikka Suomessa riittää puhdasta vettä, suuressa osassa maailmaa kärsitään pahenevasta vesipulasta. Asiantuntijat arvioivat, että vuonna 2050 jopa puolet maailman väestöstä elää alueilla, joissa on pulaa vedestä.
Porkan mukaan Suomessa ei pidä tuudittautua siihen, että maailman vesipula ei koske meitä.
– Kun ostamme ulkomailla tuotettuja tai ulkomaisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita, kulutamme vesivaroja muualla maailmassa.
Apulaisprofessori Miina Porkka arvioi, ettei talousveden riittävyyteen kohdistu Suomessa uhkia ainakaan lähitulevaisuudessa. Sen sijaan sään ääri-ilmiöt lisääntyvät täälläkin.
Ilmastonmuutos lisää kuivuutta ja tulvia
Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevina vuosina merkittävästi veden kiertoon ja puhtaan veden riittävyyteen maailmassa. Voimmeko Suomessa kuitenkin luottaa siihen, että puhdasta vettä riittää meillä jatkossakin?
Miina Porkka arvioi, että Suomessa talousveden riittävyyteen ei kohdistu ainakaan lähitulevaisuudessa uhkia. Sen sijaan maatalous voi kärsiä pitkittyvistä kuivuusjaksoista.
– Ilmastonmuutos vaikuttaa siten, että sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Rankkasateita ja kuivia kausia tulee enemmän kuin aiemmin, vaikka keskimääräisessä sademäärässä ei välttämättä olisi isoa muutosta. Sekä tulvat että kuivuus todennäköisesti lisääntyvät, hän kertoo.
Olli-Matti Verta puolestaan varoittaa, että puhtaan veden riittävyys ei ole itsestäänselvyys Suomessakaan. Täälläkin yhteiskunnan on varauduttava siihen, että saatavilla oleva vesimäärä voi tulevaisuudessa vaihdella nykyistä enemmän.
Vertan mukaan Suomen vesihuollossa on jo varauduttu ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin.
– Vesihuoltosektori on yhteiskunnan eri sektoreista edelläkävijä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Varavesilähteet ovat tiedossa ja vesilaitosten välillä on sovittu, miten ne voivat auttaa toisiaan tarvittaessa. Tätä varautumista tulee edelleen ylläpitää ja kehittää, hän summaa.
Pohjavesi on Suomessa juomakelpoista lähes sellaisenaan.
Suomessa sataa melko paljon siihen nähden, paljonko vettä haihtuu.
Vesi on arvokas luonnonvara
- Maapallon pinnasta 70 % on veden peitossa.
- Vedestä 97 % on suolaista merivettä ja alle 3 % makeaa vettä.
- Makeasta vedestä 69 % sijaitsee jäätiköissä, noin 30 % on pohjavettä ja 1 % pintavettä.
- Vain 0,01 % saatavilla olevasta makeasta vedestä on niin puhdasta, että sitä on turvallista käyttää juomavetenä.
Lähde: Vesi.fi