Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
”Ulkomailla tulee ikävä suomalaista hanavettä”
”Ulkomailla tulee ikävä suomalaista hanavettä”
Kun Markus Mäntykannas lähtee kotoaan töihin tai harrastuksiinsa, hän nappaa reppuun mukaansa teräsjuomapullon täytettynä raikkaalla hanavedellä.

”Ulkomailla tulee ikävä suomalaista hanavettä”

Paljon maailmaa kolunnut meteorologi Markus Mäntykannas on huomannut, ettei puhtaan veden saatavuus ole aina itsestään selvää.

Siis mitä? Viiden minuutin suihku kuluttaa keskimäärin 60 litraa vettä? Ja kuka lotraa suihkussa noin kauan? Näin hämmästeli meteorologi Markus Mäntykannas luettuaan taannoin artikkelin suomalaisten vedenkulutuksesta.

– Siinä menee viemäriin kerralla jo yli kuukauden juomavedet, sillä aikuinen tarvitsee 1,5 litraa juomavettä päivässä. En pihistele veden käytössä, mutta pyrin säästämään vettä. Suihkussa kiinnitän huomiota siihen, etten käytä sitä enempää kuin tarve on. Vähemmälläkin käytöllä pärjää, mutta me ihmiset olemme mukavuudenhaluisia ja nautimme lämpimästä vedestä, hän sanoo.

Sääpalveluyritys Forecassa työskentelevä Mäntykannas on tullut suomalaisille tutuksi MTV:n uutisten ja Huomenta Suomen säälähetyksistä, joissa hän on ennustanut tulevien päivien ilmoja vuodesta 2013 lähtien. TV-työ vie noin 7–10 päivää kuukaudesta. Muun ajan hän laatii sääennusteita sekä blogi- ja videosisältöjä Forecalle tai vuorottelee rallitalli Toyotan meteorologina kollegansa kanssa kilpailuissa ympäri maailmaa.

– Tallia kiinnostaa, sataako vai paistaako kulloisellakin erikoiskokeella, koska sääolosuhteet vaikuttavat ajamiseen ja rengasvalintoihin. Meteorologi ennustaa säätä maantieteellisesti hyvin rajatulla alueella esimerkiksi kymmenen kilometrin tiepätkällä, joten työ pitää tehdä paikan päällä. Telkkarissa ei koskaan tehdä sääennustetta näin pienelle mittakaavalle. Talli tekee nopeita päätöksiä ennusteen pohjalta, Mäntykannas selvittää.

Utelias maailmanmatkaaja

Mäntykannasta ovat kiehtoneet niin luonnonilmiöt kuin vieraat kulttuurit, kielet ja maat teini-iästä lähtien. Hän luonnehtii itseään uteliaaksi ja seikkailuhaluiseksi tutkijatyypiksi, joka on tähän mennessä käynyt noin 90 maassa. Matkat tarjoavat mahdollisuuden irrottautua arjesta ja hektisestä työtahdista.

– Hienoin paikka on ollut Costa Rica Keski-Amerikassa. Pienestä mutta monipuolisesta maasta löytyy useita ilmastovyöhykkeitä, tulivuoria, rehevä luonto sekä mielenkiintoinen historia ja kulttuuri. Siellä toimii paljon kahviplantaaseja, joissa tällainen kaltaiseni suuri kahvinystävä voi käydä maistelemassa eri laatuja. Mieleeni Costa Ricasta on erityisesti jäänyt viidakkovaellus upeassa luonnossa.

”Meillä vettä tulee hanasta ympäri vuorokauden, ja sen hyvään laatuun voi luottaa.”

Vuosien mittaan Mäntykannaksen vapaa-ajan matkailutottumukset ovat muuttuneet. Osasyynä on kasvanut tietoisuus lentomatkustamisen hiilijalanjäljestä, ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista ympäristöön. Enää loman ei tarvitse suuntautua toiselle puolelle maapalloa, vaan lähempikin kohde, kuten Lappi tai Norja, toimii loistavasti.

– Yksittäinen ihminen ei pysty pelastamaan maailmaa, mutta merkitys on suuri, jos jokainen tekee jotain pientä. Kyse on pienistä valinnoista arjessa. Itse suosin kävelemistä tai pyöräilyä aina, kun se on mahdollista. Siitä kiittävät niin ympäristö kuin oma terveys. Lisäksi olen vähentänyt ja miltei lopettanut punaisen lihan syömisen.

lev joella

Vesi on arvokas luonnonvara, mikä on konkretisoitunut Markus Mäntykannakselle ulkomailla reissatessa.

Suomen vesihuolto saa kiitosta

Matkojen myötä Mäntykannakselle on kertynyt mieleenpainuvia – ja silmiä todellisuudelle avaavia – kokemuksia vesihuollosta eri puolilla maailmaa.

– Joissain eksoottisissa kaukokohteissa hanavesi ei aina ole ollut kirkasta, vaan jopa liejumaista ja haisevaa. Sellaista vettä ei tietenkään voi juoda eikä käyttää hampaiden pesuun. Joskus vettä on tullut katkonaisesti tai ei ollenkaan. Tällaiset kokemukset palauttavat mieleen sen, kuinka kiitollinen saa olla Suomen hyvin toimivasta vesihuollosta. Meillä vettä tulee hanasta ympäri vuorokauden, ja sen hyvään laatuun voi luottaa, hän sanoo.

Mäntykannas on nähnyt ilmastonmuutoksen isoja vaikutuksia vesihuoltoon niinkin lähellä kuin Etelä-Euroopassa. Viime keväänä hän poikkesi matkallaan itäisessä Espanjassa tekojärvellä, jonka vedestä valmistetaan talousvettä paikalliseen verkostoon. Edellissyksystä jatkuneen äärimmäisen kuivuuden vuoksi laitoksen tuotantokapasiteetti oli laskenut alle kolmannekseen normaalista. Veden vähyys heijastui monelle taholle.

”Elämme Pohjoismaissa tietynlaisessa kuplassa, koska ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat toistaiseksi olleet hillitympiä kuin etelämpänä.”

– Vedenjakelua jouduttiin säännöstelemään kiertävillä vesikatkoilla, jotta talousveden saatavuus voitiin varmistaa kriittisiin tarpeisiin. Kun vettä tuli, vedenpaine oli todella pieni. Kuivuudesta kärsivät maanviljelijät joutuivat ahtaalle ja esimerkiksi autopesulat sulkivat toimintansa, kun vedenjakelua karsittiin ei-välttämättömistä palveluista. Talousveden tarjonta kiilasi tällaisessa tilanteessa muiden tarpeiden ja käyttökohteiden edelle. Me Pohjoismaissa elämme tietynlaisessa kuplassa, koska ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat toistaiseksi olleet hillitympiä kuin etelämpänä.

lev sateenvarjon alla

Suomen syyssateissa voi unohtua, että etelämpänä Euroopassa on kärsitty äärimmäisestä kuivuudesta. – Jokainen meistä voi tehdä pieniä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, muistuttaa Markus Mäntykannas.

Markus Mäntykannas

  • s. 1988 Petroskoissa
  • Meteorologi Forecalla, MTV:n uutisten ja Huomenta Suomen säälähetyksissä sekä Toyotan rallitiimissä
  • Valmistunut filosofian maisteriksi (luonnontieteet) Helsingin yliopistosta v. 2020
  • Harrastaa lenkkeilyä, kuntosalilla käymistä, matkailua, valokuvausta ja kirjojen lukemista