Vesi on meidän myös jatkossa
Vesihuoltolain muutosesityksen mukaan kunnat eivät saa luopua vesihuollon määräysvallasta. Uudistuksen tavoitteena on turvata vesihuollon toiminta, huoltovarmuus ja vesivarojen pysyminen kansallisissa käsissä.
Vesihuoltolain muutosesitys on menossa eduskunnan käsittelyyn keväällä 2025. Lakiuudistus varmistaa kuntien määräysvallan vesihuoltolaitoksissa ja edellyttää kunnilta vesihuoltosuunnitelmien laatimista. Laitosten on laadittava omaisuudenhallintasuunnitelmat, ja niiden varautumissuunnitteluvelvoitteita tarkennetaan. Lisääntyvä suunnitelmallisuus turvaa vesihuollon toimintaedellytyksiä ja auttaa pitämään vesihuoltomaksut kohtuullisina ja tasapuolisina.
Vesilaitosyhdistyksen arvion mukaan Suomen vesihuollon korjausvelka kasvaa ja kokonaisinvestointitarve lähes kaksinkertaistuu lähivuosina nykyisestä 400 miljoonan euron vuositasosta. Laadukkaiden vesihuoltopalveluiden varmistaminen ja korjausvelan kasvun hillitseminen ovat avainasemassa. Korjausvelan selättämiseen tarvitaan suunnitelmallisuutta.
Kunnat määräävät vesihuollosta myös tulevaisuudessa
Lakimuutosesitys edellyttää, että kunnat säilyttävät määräysvaltansa vesihuoltolaitoksiin ja omistuksensa vesihuolto-omaisuuteen. Kunnille säädettäisiin myös etuosto-oikeus nykyisin yksityisessä omistuksessa olevien vesihuoltolaitosten ja niiden omaisuuden mahdollisissa myyntitilanteissa. Osuuskuntamuotoinen vesihuoltotoiminta mahdollistetaan jatkossakin.
Sääntelyratkaisu varmistaa julkisen määräysvallan säilymisen vesihuoltosektorilla, ja turvaa kunnille perustuslain mukaisen itsehallinnon vaatiman liikkumavaran vesihuoltopalvelujen järjestämisessä.
Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2026.
Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö
Vesihuoltolain uudistus
- Keskitetyn vesihuollon järjestämisvastuu on aina kunnilla. Tämä on osa huoltovarmuutta.
- Osuuskuntatoiminta on jatkossakin mahdollista. Muita yksityisiä vesihuoltolaitoksia ei voida enää perustaa.
- Kunnilla on etuosto-oikeus olemassa olevien yksityisten vesihuoltolaitosten kaupoissa.