Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Veden ammattilaiset varmistavat vesihuollon 24/7
Veden ammattilaiset varmistavat vesihuollon 24/7

Veden ammattilaiset varmistavat vesihuollon 24/7

Vesi ei tule hanasta eikä kulkeudu viemärin kautta puhdistamolle ilman ihmisiä, jotka varmistavat omalla osaamisellaan vuorokauden ympäri toimivan vesihuollon. Koko vesilaitos­infraa – oli kyse sitten pienestä kunnasta tai isosta kaupungista – pyörittävät rautaiset ammattilaiset. Heidän työnsä on pitkälti suurelle yleisölle näkymätöntä mutta välttämätöntä, jotta meidän kaikkien jokapäiväinen elämä sujuu normaaliin tapaan ilman vedenjakeluhäiriöitä tai laatupoikkeamia.

Vesihuolto on ala, jolla työ tehdään paikallisesti. Se on valmiusorganisaatio, jolla on suunnitelmat häiriöiden ­varalle ja jonka tehtäviä ei voida ulkoistaa ­Kaukoitään.

– Alan työsuhteet ovat pitkiä ja työntekijöiden vaihtuvuus on vähäistä, sillä työkenttä koetaan mielenkiintoiseksi ja vaihtelevaksi. Vesihuollon ammattilaisten tehtävä on taata vedenkäyttäjille terveellistä vettä, huolehtia verkostoista ja käsitellä jätevedet niin, ettei ympäristö saastu. Ilman vettä ei ole elämää,­ ­sanoo koulutuspäällikkö, vesihuollon asiantuntija Riikka Elo Suomen ympäristöopisto SYKLIstä.

Käytännön työt oppii tekemällä

Tie vesilaitoksen käytännön töihin kulkee pienen mutkan kautta. Suomalaisesta koulujärjestelmästä puuttuu linja, ­jolta voisi suoraan valmistua esimerkiksi vesilaitoksenhoitajaksi, verkostoasentajaksi tai puhdistamotyöntekijäksi.

Vesihuoltoalan ammattityöntekijöiksi päädytään yleensä joko suoraan peruskoulusta tai jonkun ammatillisen perustutkinnon jälkeen. Vesihuollon käyttö- ja ylläpitotehtävät oppii työtä tekemällä kokeneiden kollegoiden ohjauksessa ja alan täydennyskoulutuksessa.

Vesihuolto on paikallisesti toimiva valmiusorganisaatio, jonka tehtäviä ei voida ulkoistaa kaukoitään.

SYKLI on yksi koulutusalan toimijoista, joka tarjoaa alalla työskenteleville tai juuri alalle tulleille vesihuoltoon erikoistunutta ympäristöalan ammattitutkintoa. Siinä tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa omalla työpaikallaan annettavilla näytöillä. Koulutus työn ohessa kestää keskimäärin 1,5 vuotta.

– Opiskelijamme ovat aikuisia, ja heillä on ­monenlaista koulutustaustaa, kuten lvi-, automaatio- tai sähköalan ­ammattitutkinto. Kaikista aiemmista opinnoista ja taidoista on alalla hyötyä, Elo sanoo.
Vesihuollon käyttö- ja ylläpitotehtävissä viihtyvät kokeneen kouluttajan mukaan ihmiset, jotka pitävät käytännön työstä käsillään. He muun muassa ohjaavat ja seuraavat prosessia automaation avulla valvomossa ja laitoksella prosessin vieressä, pesevät, huoltavat ja korjaavat laitteita, kalibroivat mittalaitteita ja tarvittaessa ottavat näytteitä.

Alalla osaajia laidasta laitaan

Suomessa vesihuoltolaitosten palveluksessa työskentelee noin 4000 henkilöä. Jokainen laitoksista on organisaatioltaan ja toimintaympäristöltään omanlaisensa. Pienimmissä saattaa työskennellä vain osa-aikaisia työntekijöitä tai yksi henkilö, kun taas isoimmissa heitä voi olla kymmeniä tai jopa muutama sata. Myös työnkuvat ja tehtävänimikkeet vaihtelevat.

Käyttö- ja ylläpitotehtävien lisäksi vesihuollosta löytyy töitä esimerkiksi työnjohdon, suunnittelun, kunnossapidon, verkostorakentamisen, laadunvalvonnan, asiakaspalvelun ja taloushallinnon parissa. Toiminnasta vastaa vesilaitoksen johtaja tai tekninen johtaja.

Asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtäviin vaatimuksena on usein kuhunkin tehtävään soveltuva teknisen alan ­ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkinto, kuten insinöörin tai diplomi-insinöörin tutkinto. Taloushallinnossa työskentelee kaupallisen alan osaajia.

Vesihuoltoalaa voi opiskella monissa ammattikorkea­kouluissa ympäri maata sekä Aalto-yliopistossa ja Tampereen ja Oulun yliopistoissa. Usein opinnot ovat osa laajempaa ympäristöhuollon kokonaisuutta.

sq jari koivunen

Jari Koivunen, verkostoasentaja, Vihdin Vesi

”Opiskelin ammattikoulussa tietotekniikan perustutkinnon, mutta päädyin armeijan jälkeen kuljetusalalle. Silloinen työnantajani teki yhteistyötä vesilaitosten kanssa, ja vesiala tuli tutuksi. Nyt olen työskennellyt kahdeksan vuotta vesilaitoksessa ja oppinut alan työtä tekemällä. Työssäni olen tekemisissä kaiken sellaisen kanssa, mikä liittyy talous- ja jäteveteen. Valvon ja asennan. Meillä on melko pieni henkilöstö, joten teemme hyvin monipuolista työtä.”'''

sq ville makinen

Ville Mäkinen, työpäällikkö, Forssan vesihuoltoliikelaitos

”Työskentelin aiemmin vesilaitoksella asiakaspalvelupäällikkönä. Nyt toimenkuvaani työpäällikkönä kuuluu muun muassa työmaiden seuranta, työnjohto, budjetointi, kilpailutusten toteuttaminen ja materiaalien hankinta. Aloitin työurani lapiomiehenä maanrakennusfirmassa. Olen valmistunut ammattikoulusta tietotekniikkalinjalta ja opiskellut ammattikorkeakoulussa yhdyskuntatekniikan rakennusinsinööriksi.”'

sq mari saartoala

Mari Saartoala, verkostoinsinööri, Nurmijärven Vesi

”Työllistyin vesihuoltoalalle heti valmistuttuani ammattikorkeakoulusta. Kiinnostuin alasta jo ympäristöteknologian opintojen aikana. Olen työskennellyt Nurmijärven Vedellä nyt noin 11 vuoden ajan. Työhöni kuuluu projektinhallintaa, suunnittelu- ja valvontatyötä ja saneerauskohteiden valikointia. Voin tehdä töitä paljon myös kotoa käsin.”

sq niki kuokkanen

Niki Kuokkanen, paikkatietoasiantuntija, Riihimäen Vesi

”Tulin töihin vesilaitokselle pari vuotta sitten, työskentelin aiemmin Riihimäen kaupungilla. Olen opiskellut ammattikoulussa kartoittajalinjalla. Työssäni ylläpidän johtokarttaa, johdan mittaustyötä ja teen Trimble NIS -ohjelmiston pääkäyttäjätehtäviä. Puolet työajasta kuluu tietokoneella istuen, puolet maastossa mittaushommissa.”